Kvinners rettigheter i Islam

ramadan

Kvinners rettigheter i Islam

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Det er et stadig tilbakevendende spørsmål om kvinners rettigheter i Islam. Er ikke kvinner undertrykt?
Jo, de kan være det! Mange sider ved tradisjonen innebærer at kvinner ikke har de samme rettigheter som menn til selvutfoldelse, samfunnsdeltakelse og læring. Men Islam er ikke slik! Tvert om, Islam likestiller kvinner og menn!
Det følgende er noen punkter til det:
Kvinner og menn kan delta i samfunnsmessig sosialt og politisk arbeid på lik linje. I tidligere tider ble muslimske kvinner valgt som ledere, de var aktive i offentlige virksomheter, deltok på slagmarken, med mer.

Det er ingen begrensninger i Islam når det gjelder å dra nytte av kvinners evner og menns evner på noe som helst område.
og videre, om kvinners rettigheter:

Kvinner har eiendomsrett.
Kvinner har rett til å si hva hun mener.
Kvinner har rett til å jobbe, gjøre avtaler og skrive kontrakter på egne vegne.
Kvinner er økonomisk selvstendige.
Kvinner kan fri, og invitere til ekteskap.
Kvinner skal søke kunnskap.
Kvinner har rett til å vitne i enhver rettssak.
Kvinner har stemmerett.
Kvinner har rett til å velge sin mann og til å samtykke i ekteskap.
Kvinner kan ikke tvinges til å gifte seg. Og dersom tvang skjer, så er ekteskapet ikke gyldig.
Kvinner kan ikke tvinges til å tro (like lite som menn kan det).
Kvinner som er separert har rett til økonomisk støtte fra mannen i separasjonstiden.
Kvinner har rett til skilsmisse selv om ektemannen motsetter seg det.
Kvinner som blir skilt har rett til barna. (Gifter hun seg på nytt, kan barna velge hvor de vil være.)
Kvinner kan ta over plikten til å forsørge familien sin, om mannen ikke gjør det. Klarer ikke kvinnen underholdet, har hun krav på støtte fra samfunnet.
Kvinner og menn skal ha lik straff.
Kvinner har arverett på lik linje med menn. (En datter arver halvparten i forhold til sønnen fordi hun ikke har forsørgerplikt. En sønn arver dobbelt så mye fordi han har plikt til å forsørge familien sin. Det datteren arver, er til hennes eget bruk. Mødre og fedre arver likt.)
Kvinner får brudegave av mannen, og gaven forblir hennes egen eiendom selv om hun senere blir skilt.
Kvinner og menn er skapt av den samme substans.
Slik er rettigheter til, og syn på, kvinner (og menn) i islam. Selv om disse slett ikke alltid blir fulgt opp i muslimske samfunn, eller av alle muslimer.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments are Closed.